Premsa i comunicació

pirineus tv - article/notícia publicat/da el 26 d'agost del 2021 - Secció: Notícies de la Cerdanya - Autor: Jofre

TV Pirineus - Lleida TV

Programa 11 de Connecta Lleida Pirineus del dimarts 20 d'abril del 2021.

Al minut 11 trobareu el segment en que surt el Parc dels Búnquers. Una entrevista de la mà de dues de les nostres guies i del presentador i la tècnica de càmara, Jofre i Eva respectivament.

Documental produït per Cultura Conectada

Documental: "Línia P · La Fortaleza Invisible" realitzat per en Jordi Busquets i produït per Cultura Conectada.

Sinposi:

A lo largo de todos los Pirineos se esconden miles de búnkers. Se construyeron después de la Guerra Civil Española para defenderse frente a un posible ataque de las tropas republicanas exiliadas, del ejército de los aliados o incluso del ejército Ruso.


La Línea P, abreviatura de ‘Organización Defensiva de los Pirineos’, es la mayor obra militar de fortificación construida en Europa después de la II Guerra Mundial y la mayor obra de ingeniería militar de España. Franco planificó más de 10.000 asentamientos bajo un estricto secreto pero se acabó construyendo la mitad. Nunca se armaron ni se utilizaron.


Hoy en día la mayoría de búnkers están perdidos y abandonados por los bosques. Muy pocos conocen su existencia y verdadera historia. Recientemente se ha levantado el secreto militar y algunos investigadores los han ido descubriendo.

Naciódigital - article publicat el 28 d'agost del 2016 - Secció: Búnquers al Pirineu - Autor: Pep Martí

el Periòdic - article publicat el 18 de juliol del 2016 - Secció: Cerdanya - Autor: Redacció

RàdioSeu - article publicat el 8 de juliol del 2016 - Secció: nícies - Autor: Redacció

TV3

Programa de l'Espai Terra del dijous 13 de maig del 2010.

Al minut 4:52 trobareu el segment en que surt el Parc dels Búnquers.


Cori Calero ens farà una proposta turística i cultural ben diferent. Coneixerem per aire i per terra les construccions fortificades de la Cerdanya, búnquers que Franco va fer construir a la frontera amb França per protegir Espanya d'un possible atac de les forces aliades antifeixistes. Visitarem aquesta fortalesa pirinenca del segle XX, inútil però plena d'història. 

TV3

Programa: "Línia Pirineu: la defensa ignorada" de 30 minuts del diumenge 16 de juny del 1996.

La línia Pirineu es va construir entre el 1944 i el 1947: el general Franco va fer fer més de 5.000 búnquers per por d'un suposat enemic. Va ser una obra immensa i inútil, que va fer augmentar espectacularment el pressupost del Ministeri de l'Exèrcit durant aquells anys. El documental inclou el testimoni de persones que van participar en la construcció, de propietaris afectats que van perdre una part dels seus terrenys, de contrabandistes i maquis, d'historiadors i militars. Els consells comarcals de la Cerdanya i l'Alt Urgell han començat a propagar l'existència d'aquests milers de búnquers amb la intenció de donar-los un ús civil i de convertir-los en un atractiu turístic, transformant-los en museus, observatoris o refugis de muntanya.