El Parc dels Búnquers va commemorar els 80 anys de la fortificació del Baridà amb una jornada de recerca i divulgació històrica
El passat 18 de maig, el saló d’actes de Martinet va acollir la jornada “El Baridà de mitjan segle XX: entre el control fronterer i la fortificació del Pirineu”, amb motiu dels 80 anys de la visita del General d’Enginyers a les obres de fortificació del Baridà i de la finalització d’un dels principals trams de la línia defensiva al territori.
Día 18 de mayo de 1945 Regimiento Zapadores n.º 7.
SEGUNDO BATALLON.- Las unidades de este Batallón siguen los trabajos de fortificación que son visitados por el Excmo. Sr. General Jefe de Ingenieros de la 4ª Región Militar, el cual los felicita por la rapidez y esmero con que se ejecutan las obras, exhortando a todos para que continúen con el mismo celo desplegado hasta la fecha. En la Compañía de Zapadores de T.A continúan los trabajos de fortificación y vigilancia sin novedad que señalar.
Transcripció de l’historial de la unitat de Zapadores 7 conservada a l’Institut d’Història i Cultura Militar
El 18 de maig de 1945, el General Jefe d’Enginyers de la 4a Regió Militar va visitar les fortificacions de Martinet. Concretament, va passar per les galeries subterrànies que componen el conjunt del Cabiscol on actualment hi trobem una petjada material d’aquesta efemèride:
El segon i tercer batalló del Regiment de Sapadors nº7 van ser les unitats desplegades a Martinet i Mussa respectivament durant els anys 1944-1946 i seran els encarregats de la construcció de la gran part de les fortificacions que s’hi aixequen.
En aquest sentit, enguany fa 80 anys de la finalització d’un important gruix d’obres previstes a la zona del Baridà. Des del Parc dels Búnquers s’escull aquesta data simbòlica per tal de preparar una jornada de divulgació històrica relacionada amb la militarització del Baridà tant pel que fa al desplegament de l’exèrcit i les seves conseqüències socioeconòmiques i culturals, com per la construcció dels búnquers.
L’activitat, organitzada pel Parc dels Búnquers i l’Ajuntament va reunir especialistes en patrimoni militar, historiadors del període de postguerra i representants d’equipaments de memòria històrica del país. El programa va incloure taules rodones sobre la línia fortificada dels Pirineus i la posada en valor del patrimoni bèl·lic, una visita guiada per les fortificacions de Martinet, i un espai de memòria oral amb la participació de gent gran del municipi que encara conserva records directes o familiars d’aquells anys.
També es va presentar una exposició gràfica i un breu audiovisual amb testimonis recollits fa més d’una dècada, visitables al centre d’interpretació, així com una actualització sobre l’estat del Parc, les noves investigacions en curs i les actuacions recents de l’equipament.
La jornada va servir per posar en valor el patrimoni militar construït al Baridà durant la postguerra franquista, un episodi sovint poc conegut però amb una forta empremta territorial. El Baridà va ser, a partir de 1944, una de les zones clau dins l’estratègia de defensa del règim franquista davant una possible invasió pel Pirineu. El desplegament de tropes i la construcció massiva de fortificacions van tenir un impacte notable en la vida quotidiana, l’economia i el paisatge local.
Més enllà de la commemoració històrica, l’acte va evidenciar que equipaments com el Parc dels Búnquers són clau per recuperar, preservar i difondre el passat recent, alhora que impulsen un turisme cultural de qualitat amb capacitat de dinamitzar l’economia local del Pirineu. A banda de les ponències programades, la jornada també va comptar amb la presència d’altres investigadors, tècnics i gestors patrimonials, que van assistir com a públic i van aprofitar l’ocasió per establir contactes i compartir línies de treball. En aquest sentit, l’acte va servir també com un espai de trobada i de generació de xarxa entre especialistes de tot el Pirineu que treballen entorn del patrimoni fortificat, la postguerra i la memòria de frontera.
Finalment, es van preparar unes plaquetes commemoratives de l’acte que aquells que hi estiguin interessats poden aconseguir lliurement al Parc dels Búnquers.
Us deixem a continuació un recull de fotografies de la Jornada i l'audiovisual de testimonis elaborat per aquesta ocasió:
Properament podreu consultar l'enregistrament de la Jornada aquí: