RECUPERACIÓ D'UN NOU CONJUNT DE FORTIFICACIONS

Des del Parc dels Búnquers fem un pas més en la recuperació i divulgació d'un període històric i d'uns fets encara molt desconeguts pel gran públic. En aquest sentit, ens proposem de netejar, condicionar i donar visibilitat a un conjunt de més de 300 metres de trinxeres que comuniquen diferents fortificacions defensives ara envaïdes per la vegetació i descuidades amb el pas del temps. Es tracta d'un projecte de diverses fases que anirem concretant més endavant però de moment, comencem amb un camp de treball per netejar-les! Per aquesta finalitat hem confiat amb Servei Civil Internacional (SCI) per organitzar conjuntament un camp de treball amb voluntaris locals i internacionals. Aquests conviuran plegats durant una setmana, del 22 de juliol al 29 a l’Alberg Rural de Can Ribals. Es tracta d'una experiència on 10 joves d'entre 16 i 30 anys vinguts d'arreu del món i 4 locals s'encarregaran de posar al dia aquestes fortificacions. A canvi, el cost del manutenció i allotjament correrà a compte de l'organització.


"Un camp de treball és una experiència vital transformadora que et permet connectar amb joves arreu del món amb inquietuds per la cultura de la pau i transformació social"- SCI.


L'objectiu del nostre camp, però és doble: per una banda, recuperar un element patrimonial de gran valor, i per l’altra, l'intercanvi d'idees i coneixements entre els diferents voluntaris internacionals per posar en valor aquest patrimoni més enllà de les nostres fronteres. El camp també cerca generar sinergies entre la comunitat internacional que esperem formar i els joves locals, així com amb la resta del poble. El camp vol contribuir a generar un intercanvi d'idees, percepcions i sobretot la posada en comú d'uns fets històrics compartits entre diferents països del món (des de la Segona Guerra Mundial fins a les dictadures feixistes que s'apoderen de les societats del segle XX) que clarament van marcar un punt d'inflexió en la història universal.

Fotografia d'arxiu del PBM

Fotografies proporcionades per l'SCI

Més informació sobre voluntariat, camps de treball i més al web de l'SCI.

La recuperació d’aquest element patrimonial que proposem va en la línia de treball iniciada pel Parc dels Búnquers fa més de 15 anys de recercar i difondre entorn el període històric del franquisme i la Segona Guerra Mundial. La posada en valor d’unes construccions que mai s’han utilitzat va de la mà de la interpretació de paisatges fronterers, fronteres imposades en orografies no frontereres o vivències bèl·liques o post-bèl·liques. Al llarg del camp de voluntariat es duran a terme taules rodones, tant amb la població local com amb els voluntaris, per tal de posar en comú les percepcions frontereres en diferents indrets o la convivència en aquests territoris.

Igualment es plantejaran activitats de formació al voltant del patrimoni de la zona no estrictament amb la temàtica del camp segons els interessos i demandes del grup, com per exemple la visita a poblacions properes amb gran encant patrimonial com Llívia o Bellver, relacionat també en alguns casos, en amb la temàtica del camp.

En l’àmbit del lleure, proposem activitats tan formatives com lúdiques de caminades i excursions en un entorn privilegiat. A més, es faran diferents activitats que s’ofereixen normalment des del Parc dels Búnquers com són l’escaperoom o la descoberta d’altres elements patrimonials del Baridà i Cerdanya. Aquests 14 voluntaris doncs, faran vida plegats a la comarca, formaran part d'aquesta i assistiran a les diferents activitats del pròpies del territori com la Festa Major de Travesseres. Aquest estiu viuràs una experiència internacional inoblidable sense marxar de la Cerdanya!

Vols ser un dels 4 voluntaris/es locals? 

Requisits:


Contacta'ns al 648141070!

Ajuntament de Montellà i Martinet

Ajuntament de Lles de Cerdanya

Servei Civil Internacional

Alberg Can Ribals