RECUPERACIÓ D'UN NOU CONJUNT DE FORTIFICACIONS
Des del Parc dels Búnquers fem un pas més en la recuperació i divulgació d'un període històric i d'uns fets encara molt desconeguts pel gran públic. En aquest sentit, ens proposem de netejar, condicionar i donar visibilitat a un conjunt de més de 300 metres de trinxeres que comuniquen diferents fortificacions defensives ara envaïdes per la vegetació i descuidades amb el pas del temps. Es tracta d'un projecte de diverses fases que anirem concretant més endavant però de moment, comencem amb un camp de treball per netejar-les! Per aquesta finalitat hem confiat amb Servei Civil Internacional (SCI) per organitzar conjuntament un camp de treball amb voluntaris locals i internacionals. Aquests han fet vida plegats durant una setmana, del 22 de juliol al 29 a l’Alberg Rural de Can Ribals. Es tracta d'una experiència on 8 joves d'entre 16 i 30 anys vinguts d'arreu del món i 4 locals s'han encarregat de posar al dia aquestes fortificacions.
"Un camp de treball és una experiència vital transformadora que et permet connectar amb joves arreu del món amb inquietuds per la cultura de la pau i transformació social"- SCI.
L'objectiu del nostre camp, però era doble: per una banda, recuperar un element patrimonial de gran valor, i per l’altra, l'intercanvi d'idees i coneixements entre els diferents voluntaris internacionals per posar en valor aquest patrimoni més enllà de les nostres fronteres. El camp també pretenia generar sinergies entre la comunitat internacional formada i els joves locals, així com amb la resta del poble. El camp ha generat intercanvi d'idees, percepcions i sobretot la posada en comú d'uns fets històrics compartits entre diferents països del món (des de la Segona Guerra Mundial fins a les dictadures feixistes que s'apoderen de les societats del segle XX) que clarament van marcar un punt d'inflexió en la història universal.
vista aèria abans del camp
Font: Parc dels Búnquers
vista aèria després del camp
Font: Parc dels Búnquers
La recuperació d’aquest element patrimonial va en la línia de treball iniciada pel Parc dels Búnquers fa més de 15 anys de recercar i difondre entorn el període històric del franquisme i la Segona Guerra Mundial. La posada en valor d’unes construccions que mai s’han utilitzat va de la mà de la interpretació de paisatges fronterers, fronteres imposades en orografies no frontereres o vivències bèl·liques o post-bèl·liques. Al llarg del camp de voluntariat s'han dut a terme taules rodones, tant amb la població local com amb els voluntaris, per tal de posar en comú les percepcions frontereres en diferents indrets o la convivència en aquests territoris.
RECULL IMATGES CAMP DE TREBALL
Imatges d'abans, durant i després del camp de treball
Pots descarregar les imatges en alta resolució aquí.
RECULL DE PREMSA
Roda de premsa presentació camp de treball:
Ajuntament de Montellà i Martinet
Ajuntament de Lles de Cerdanya
Servei Civil Internacional
Alberg Can Ribals