Sobre el nostre espai

QUI SOM?

Som un espai de memòria ubicat a la Cerdanya. Centre d'interpretació sobre el franquisme, postguerra i II Guerra Mundial. 

El Parc dels Búnquers de Martinet i Montellà és promogut per l'Ajuntament de Montellà i Martinet, el Memorial Democràtic, el Parc Natural del Cadí-Moixeró i la Generalitat de Catalunya (Departament d'Interior, Relacions Internacionals i Participació; Departament d'Innovació, Universitat i Empresa). Neix amb la voluntat de donar a conèixer un element de la història recent fins ara totalment desconegut.

D'aquesta manera, el projecte de museïtzació i promoció turística inclou un recorregut per la zona dels búnquers. Els visitants arribaran al parc, situat a 1 quilòmetre de Martinet, i podran fer la visita acompanyats d'un monitor que els ajudarà a descobrir tot allò que amaguen aquests elements històrics.


RECORREGUT EXTERIOR lliure

El Parc dels Búnquers de Martinet i Montellà permet al visitant de conèixer alguns elements museïtzats de forma lliure. Es tracta d'un recorregut ben senyalitzat, a l'aire lliure, que facilita tota la informació necessària perquè el visitant pugui conèixer aquestes construccions que mai van arribar a ser utilitzades i que ni tan sols es van arribar a armar.

El recorregut, permet veure diverses fortificacions de diferents tipus: nius de metralladora, fusells, artilleria, entre d'altres. 


El centre d'interpretació està situat en una casa cerdana totalment restaurada on destaca l'era enllosada. El centre de visitants s'ha plantejat com un lloc per experimentar i entendre un temps de guerres. Consta d'un espai d'acollida i d'informació on es concentren  els serveis (recepció, telèfon, WC, botiga...)


A través d'un muntatge museogràfic innovador, basat en diferents audiovisuals, el centre de visitants del Parc dels Búnquers recrea d'una manera totalment rigorosa, però alhora, suggeridora, l’atmosfera que envoltava el món d’aquestes construccions. Dona les claus per entendre el context històric que va portar a construir aquesta colossal línia fortificada, i permet reviure (mitjançant la raó, però també amb els sentits/ tant racionalment com empíricament) la sensació d’angoixa i d’incertesa i també l'horror dels esdeveniments polítics d’aquell moment. L’objectiu és arribar a entendre per què es van construir aquests búnquers i quin sentit van tenir en la seva època. 


Per això, el Parc dels Búnquers també vol ser un recurs didàctic per als escolars, una manera d’aprendre en viu i en directe un episodi de la nostra història recent, d'una època convulsa però fascinant.